20. yy. yaşanan teknik, ekonomik ve siyasal gelişmeler yatırımların ulusal sınırları aşarak Uluslararası boyutlara ulaşmasını sağlamıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım akışı olmuştur. Yatırımların gelişmesi ve çeşitlenmesi ile birlikte yatırımcıların yatırım yapılan ülkedeki konjoktürel gelişmelerden etkilenmemesi için güvenlik (yatırımın korunması) ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Yatırımcıların güvenlik ihtiyacı yatırımın her aşamasında gündeme gelmektedir. Özellikle uyuşmazlık çıkması halinde uyuşmazlığın bağımsız ve tarafsız yargı mekanizmaları önünde çözülmesi, yatırımcının uyuşmazlık aşamasında güvenlik talebinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Bu kapsamda Dünya Bankası tarafından hazırlanan ve finanse edilen kısaca ‘’WASHINGTON KONVANSİYONU’’ veya ‘’ICSID’’ olarak anılan ‘’ Devletler ve Diğer Devletlerin Vatandaşları Arasındaki Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Hakkında Konvansiyon’’ 1965 yılında Washington’da imzaya açılmıştır. ICSID yatırımcıların hukuki güvenlik ihtiyacının sonucu olarak ortaya çıkan uluslararası mekanizmalardan ( diğer örnekler; ICC, UNCITRAL, STOCKHOLM TİCARET ODASI TAHKİM MERKEZİ vb…) sadece biridir. Ancak uygulamada en çok tercih edilen ve güven duyulan yapılan yapılardan biri olmuştur.